nieuws

Trek stekker uit JSF-project

Nu de Rekenkamer opnieuw constateert dat het kabinet geen enkel zicht heeft op de kosten van het JSF-project, wil de SP dat eindelijk de stekker uit dit fiasco wordt getrokken. “Na eerdere financiële rampen als de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn HSL zou je denken dat CDA, PvdA en VVD lessen hebben geleerd, maar het zijn draaideurverspillers die keer op keer in de fout gaan,” concludeert SP-Kamerlid Krista van Velzen. “Er worden honderden miljoenen aan belastinggeld in een zwart gat gemieterd, terwijl de thuiszorg en het onderwijs op een houtje moet bijten.”

De Rekenkamer stelt dat niet te verwachten valt dat Defensie ooit een volledig en accuraat beeld zal krijgen van de kostprijs van een JSF-toestel. Er kan geen enkele inschatting worden gemaakt of de industrie genoeg orders zal binnenslepen om de investeringen ooit terug te kunnen verdienen. Van Velzen: “Dit kan de lesboeken in als het schoolvoorbeeld van onverantwoord investeren. Er wordt met belastinggeld gesmeten alsof het om pepernoten gaat.”

Van Velzen: “In 2002 spraken we over een project van totaal 10 miljard euro, nu is het al bijna 15 miljard geworden. De stuksprijs voor de JSF is geëxplodeerd van bijna 40 naar 50 miljoen dollar per stuk. Maar het is nog niet te laat. De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma de kiezers beloofd eruit te stappen, Wouter Bos heeft er nog een verkiezingsfilmpje (‘Wouters Angels’) over gemaakt. Ik ben benieuwd of ze nu consequentie strekken of gewoon weer buigen voor het CDA en de Amerikanen.”

“Eruit stappen kost geld, maar doorgaan kan nog veel duurder worden,” stelt Van Velzen. “De beslissing uitstellen tot 2010 zoals dit kabinet wil, betekent alleen maar dat we nog dieper in de fuik zwemmen.”