nieuws

SP verontwaardigd over fêteren OPTA door KPN

De SP vindt het onbegrijpelijk dat de OPTA is ingegaan op een uitnodiging van KPN om een feest te organiseren ter ere van het 10-jarig bestaan van de telecomwaakhond. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is er sprake van een ernstige aantasting van de geloofwaardigheid van de OPTA als onafhankelijk controlerend orgaan. “Het is buitengewoon kwalijk dat de OPTA zich letterlijk laat fêteren door het belangrijkste bedrijf waar zij toezicht op houdt.”

Zo’n 80 procent van het werk van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) bestaat uit het controleren van KPN. NRC Handelsblad meldde donderdag dat tussen de vijftig en zestig werknemers van de OPTA vorige maand het door KPN georganiseerde jubileumfeest bijwoonden. Gesthuizen; “De vraag dringt zich op welk doel KPN nastreefde met het organiseren van dat feest. Hier speelt toch onmiddellijk de gedachte op van belangenverstrengeling. Dat de OPTA dit niet heeft ingezien en het aanbod heeft aangenomen is onbegrijpelijk.”

De OPTA is in 1997 opgericht toen de telecomsector werd geliberaliseerd en KPN voor het eerst concurrentie naast zich moest dulden. De afgelopen tien jaar is een opeenstapeling geweest van zaken waarbij de marktmacht van KPN ter discussie stond. De OPTA heeft KPN meerdere malen grote boetes opgelegd wegens misbruik van haar sterke positie op de telecommarkt.

Gesthuizen heeft Kamervragen gesteld waarin zij staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken verzoekt de OPTA te wijzen op het belang van haar onafhankelijkheid. Ze vraagt zich echter af of de staatssecretaris ook daadwerkelijk stappen gaat ondernemen om dit soort onwenselijke situaties te voorkomen. “Wij krijgen regelmatig vragen en opmerkingen van consumenten en bedrijven over het gebrek aan doortastendheid van de OPTA. Volgens mij is het voor een waakhond essentieel scherpe tanden te hebben. De SP hoopt dat de staatssecretaris dit ook inziet en dat hij actie onderneemt”, aldus Gesthuizen.

Betrokken SP'ers