nieuws

SP: Geef leraar met hogere opleiding hoger salaris

Leraren met een hogere opleiding moeten een hoger salaris krijgen. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag bij de het debat over de Onderwijsbegroting. Een harde koppeling tussen opleiding en beloning is volgens de SP de enige manier om een eind te maken aan de uittocht van hoger opgeleide leraren uit het onderwijs.

De Commissie Leraren onder leiding van Rinnooy Kan spreekt van een dramatisch kwantitatief tekort aan kwalitatief goede leraren. "Nu al heeft 1 op de 4 leraren niet de juiste papieren. Een van de oorzaken is dat het schoolmanagement alle vrijheid heeft om leraren lager te belonen dan waar zij recht op hebben. Dat verklaart de verminderde belangstelling van hoger opgeleiden voor het leraarberoep", aldus Van Dijk. Het Actieplan van minister Plasterk verandert niets aan deze praktijk.

Zonder ingrijpende maatregelen zal de kwaliteit van het onderwijs verder afnemen, denkt de SP. Het enorme lerarentekort en de groei van het aantal onbevoegde leraren moeten onmiddellijk gestopt worden. Van Dijk pleit daarom voor een geleidelijke salarisverhoging van álle leraren. Daarnaast moeten eerstegraads leraren met een universitaire graad gegarandeerd een schaal 12 functie krijgen (schaal LD). Tweedegraads leraren met een HBO-diploma hebben minimaal recht op schaal 10 (schaal LB).

Betrokken SP'ers