nieuws

Roemer wil dat Eurlings prijsverhoging NS voorkomt

De SP wil dat minister Eurlings niet instemt met de geplande extra prijsverhoging van de Nederlandse Spoorwegen. In twee stappen wil de NS komende maanden de tarieven met 4% laten stijgen.

SP-Kamerlid Emile Roemer vindt de tariefstijging buitengewoon onwenselijk: “De service is zo goed als verdwenen van de stations en de nieuwe dienstregeling is een ramp. De doelstelling uit 1999 om 89% van de treinen op tijd te laten rijden is na al die jaren nog niet gehaald. Ook wil de minister de komende jaren elk jaar 5% meer mensen de trein in krijgen. Een prijsverhoging past niet bij dat streven.”

De NS brachten gisteren naar buiten dat een prijsverhoging op zijn plaats was, aangezien het aantal treinen dat op tijd reed gestegen was naar 87%. Met de consumentenorganisaties was afgesproken dat de punctualiteit minimaal 86,8% moest zijn, voor de NS kon overgaan tot een prijsverhoging vanaf februari. Deze prijsverhoging komt nog eens bóven de prijsverhoging die voor 1 januari gepland staat.

Roemer: “Dit slaat echt helemaal nergens op. De hele dag zit mijn mailbox vol met berichten van bezorgde mensen die ontevreden zijn over de dienstverlening, vertraagde treinen, afhandeling van klachten en alle verdwijnende voorzieningen op de stations. En nu zegt de NS na een eigen onderzoek dat de mensen zo tevreden zijn.”

Door de nieuwe en ruimere dienstregeling kunnen treinen veel beter vertragingen inlopen. Roemer: “De treinen rijden helemaal niet sneller of beter dit jaar. De treinen komen nu structureel later aan en zijn daardoor officieel niet meer vertraagd, maar de reiziger zit hier niet op te wachten. Zelfs met deze gewijzigde spelregels kan de NS nog niet voldoen aan de belofte van vijf jaar geleden. Duurdere kaartjes zijn echt volkomen misplaatst.”

Roemer roept verder de minister op om initiatief te nemen en op te komen voor de reiziger. “Wat mij betreft gaan de prijzen fors omlaag, maar als de minister 5% groei op het spoor per jaar wil, dan is het voorkomen van tariefsverhogingen het minste wat hij moet doen.”