Poppe: Vervoer gevaarlijke stoffen in het oranje

De SP wil dat wagons, vrachtwagens en schepen die giftige en brandbare lading vervoeren oranje van kleur zijn, met de tekst ‘gevaarlijke stoffen’. Op die manier is gevaarlijk transport beter herkenbaar. Omwonenden van spoor, weg en waterwegen weten zo wat hen passeert. Ook kunnen hulpdiensten en aanwezigen bij een ongeval sneller en beter handelen. Nu mogen vrachtwagens nog kleine hoeveelheden gevaarlijke stoffen vervoeren zonder enige aanduiding dat er sprake is van gevaarlijke stoffen. ‘Dat moet afgelopen zijn omdat gevaren ook in een klein vaatje kunnen zitten’, aldus SP-Kamerlid Remi Poppe.

Poppe wil dat gevaarlijke stoffen volledig gescheiden worden behandeld van andere handelsgoederen, opslagruimten moeten dan ook oranje deuren hebben waar alleen oranje gekleurde vervoersmiddelen, ook bij tussen op- en overslag, mogen laden en lossen. Containers, met gevaarlijke stoffen , of deels geladen met gevaarlijke stoffen moeten grote oranje stickers met waarschuwing ‘gevaarlijke stoffen’ voeren aan de zijkanten en achterzijde.

Door de aanwezige chemische concerns (o.a. AKZO en DSM) en de grote havens worden in Nederland buitengewoon veel gevaarlijke stoffen vervoerd, steeds meer in kleine hoeveelheden in zogenaamde ‘klein verpakking’. Al jaren is de regering bezig om duidelijke regels op te stellen over welke wegen, vaarwegen en spoorbanen deze stoffen vervoerd mogen worden. De SP vindt dat de regering niet langer moet wachten op dit zogenaamde Basisnet Gevaarlijke Stoffen en nu maatregelen moet nemen. Bovendien zal het Basisnet niet leiden tot minder vervoer van gevaarlijke stoffen, maar dit slechts beter bundelen.

SP-Kamerlid Remi Poppe presenteerde het voorstel voor deze oranje transporten in een toespraak die hij hield voor goederenvervoerders. Nu moeten wagons, wagens en schepen kleine oranje borden hebben waarop staat welke stof vervoerd wordt. Deze borden – zeker na een ongeval – zijn niet goed zichtbaar. Deze plicht voor bordjes met aanduiding om welke stoffen het gaat, moet natuurlijk blijven bestaan. Met zijn voorstel wil Poppe de zichtbaarheid, als het gaat om vervoer van gevaarlijke stoffen, verbeteren.