nieuws

Overheid moet KPN beschermen tegen financiële sprinkhanen

De SP wil dat de Nederlandse overheid bedrijven die belangrijke infrastructuur beheren, zoals KPN, gaat beschermen tegen private equity. Deze financiële sprinkhanen kunnen bedrijven zo diep in de schulden steken dat er onvoldoende geïnvesteerd wordt in infrastructuur, zoals het telefoonnet, zegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Irrgang wil dat de OPTA, de toezichthouder in de telecomsector, extra bevoegdheden krijgt om KPN te beschermen tegen private equity. Het Kamerlid reageert hiermee op de uitlatingen van een oud-adviseur van de OPTA, William Melody. Melody waarschuwde vrijdag in het dagblad Trouw voor de schadelijke gevolgen van overnames van infrastructuurbedrijven door private equity.

Bedrijven met dure netwerken zijn aantrekkelijke partijen om over te nemen voor private equity. Met de netwerken als onderpand kunnen grote schulden worden aangegaan die vervolgens worden uitgekeerd aan de "investeerder". Op deze wijze werd het Deense telecombedrijf TDC in korte tijd leeggeroofd. In Nederland zijn een aantal grote kabelbedrijven al opgekocht door private equity waarna de schuldenlast sterk is gestegen.

Irrgang: 'Eind jaren negentig is deze cruciale economische infrastructuur geprivatiseerd. Dat was fout. Wat we nu in ieder geval moeten voorkomen is dat de kwaliteit van de netten kan worden ondergraven als deze financiële sprinkhanen de bedrijven overnemen. Dat kan door de OPTA meer bevoegdheden te geven over het financiële beheer van de netten zoals ook in de VS gebeurt.'

Het SP-Kamerlid heeft minister van Economische Zaken Van der Hoeven om opheldering gevraagd. Ook eist hij dat een interne notitie van 'Haagse ambtenaren' openbaar wordt gemaakt, waarin staat dat er bij het kabelbedrijf Zesko (een fusie van het vroegere Casema, Multikabel en @home) geen geld over is voor investeringen in het kabelnet.