nieuws

Laat militairen niet via lunchbelasting opdraaien voor Uruzgan-missie

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het te zot voor woorden dat defensiepersoneel op vredeslocaties tot 35% méér moet betalen voor de catering, om verlenging van het verblijf in Afghanistan mogelijk te maken. “Ze laten nu via een lunchbelasting de militairen opdraaien voor de Uruzgan-missie, dit is ronduit beschamend,” stelt Van Bommel.

Paresto, de catering van Defensie, zal in opdracht van het departementaal beraad de prijzen aan de kassa verhogen. Dit is gisteren via een bericht op de dienbladen aan de medewerkers bekendgemaakt. Van Bommel: “De missie in Uruzgan is duidelijk een maatje te groot voor de Nederlandse krijgsmacht. Nu komt Defensie dus met een lunchbelasting, moeten soldaten straks nog zelf gaan betalen voor vervoer en kleding?” Van Bommel zal de prijsverhoging aanstaande maandag in het debat over verlenging van de missie in Afghanistan aan de orde stellen.

Van Bommel heeft navraag gedaan bij de bedrijfsgroep Catering van Defensie. Daar is de verhoging bevestigd. Bij de militaire vakbond AFMP regent het volgens voorzitter Wim van de Burg klachten. Van Bommel: “Minister Middelkoop van Defensie maakt een volstrekt verkeerde keuze en toont met deze maatregel een gebrek aan respect voor het eigen personeel. Defensie kampt al met een enorm probleem in de werving, er gaan meer mensen weg dan dat erbij komen. Op deze manier wordt een baan bij de krijgsmacht nog onaantrekkelijker gemaakt.”