nieuws

'Klokkenluidersfonds komt er, met of zonder Ter Horst!'

Minster Ter Horst weigert een fonds voor klokkenluiders in het leven te roepen. SP-Kamerlid Ronald van Raak kreeg eerder steun van een Kamermeerderheid voor zo’n fonds, dat mensen moet ondersteunen die maatschappelijke misstanden melden. “De PvdA-minister schoffeert de Kamer en miskent de problemen waarmee klokkenluiders te maken krijgen. Maar dat fonds zal er komen!”

Van Raak: “Politici moeten goed op de hoogte zijn van maatschappelijke problemen. Klokkenluiders zijn daarvoor onontbeerlijk. Op dit moment wil bijna niemand misstanden melden. Mensen zijn bang dat niets met hun klachten wordt gedaan. Voorbeelden als Ad Bos en Fred Spijkers laten bovendien zien dat je in grote financiële problemen kunt komen. Op deze manier maken wij het onmogelijk voor mensen om hun burgerplicht te doen.”

Deskundigen roepen al jaren om een fonds. Een meerderheid van de Tweede Kamer is nu ook zover. Volgens Van Raak kan minister Ter Horst niet haar ogen blijven sluiten voor de problemen van klokkenluiders: “Ik ga overleggen met de Kamer en eventueel zelf een voorstel doen. Dat fonds zal er komen, met of zonder Ter Horst.”