nieuws

Irrgang: Bos treuzelt met aanpakken opkoopfondsen

SP-Kamerlid Ewout Irrgang roept de regering op snel actie te ondernemen tegen de activiteiten van opkoopfondsen. In een debat woensdag vroeg Irrgang minister Bos van financiƫn de negatieve invloed van deze activistische aandeelhouders in te perken. Hoewel vrijwel alle partijen de gevaren en problemen van de fondsen erkennen, vindt Bos het echter nog steeds niet nodig om op korte termijn met aanvullende maatregelen te komen.

Aanleiding voor het debat was een op verzoek van Bos door de Erasmus Universiteit in Rotterdam uitgevoerd feitenonderzoek. Bos hoopte met het onderzoek meer inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van opkoopfondsen. Volgens Irrgang was de reikwijdte van het onderzoek echter zeer beperkt waardoor de gevolgen van overnames door opkoopfondsen te rooskleurig werden voorgesteld. Uit onderzoeken door journalisten van De Volkskrant en NRC Handelsblad blijkt dat alle recente grote overnames van bedrijven door opkoopfondsen negatieve gevolgen hadden. Slechts een van de tien grootste bedrijven die onlangs door een opkoopfonds werden overgenomen, maakt winst. De rest maakt verlies door een torenhoge schuldenlast.

Bos zegt deze problemen niet te willen bagatelliseren maar vindt het desondanks geen tijd voor aanvullende maatregelen. “Natuurlijk heeft de minister wat kleine maatregelen genomen en dat is ook goed. In vergelijking met de huidige problemen is het echter lapwerk en daarom niet genoeg. De opkomst van de opkoopfondsen is een teken dat onze Rijnlandse traditie geleidelijk plaats maakt voor een meer Amerikaanse benadering. Een benadering waarin de aandeelhouder centraal staat en alle andere belangen ondergeschikt zijn. Een benadering die wij niet moeten accepteren”, zegt Irrgang. “Helaas wil Bos deze ontwikkeling niet onder ogen zien en blijft echte actie uit. Het lijkt wel alsof PvdA tegenwoordig Partij van de Aandeelhouders betekent.”