nieuws

Hoorzitting Uruzgan: Geen wederopbouw en geen vertrouwen (audio)

De door SP en GroenLinks georganiseerde extra hoorzitting over Uruzgan werd met grote belangstelling door publiek en pers gevolgd. Vijf zeer kritische geluiden waren te horen, waaronder die van oud-minister Jan Pronk en journalist Arnold Karskens die de Nederlandse inzet betitelde als 'moordmissie'. SP-Kamerlid Harry van Bommel spreekt over een zeer welkom en duidelijk tegengeluid dat broodnodig is gezien de lijst van genodigden op de officiële hoorzitting van de Kamer die morgen plaats vindt: "Vandaag hebben we kunnen horen hoe mensen die nauw betrokken zijn met Uruzgan denken over de Nederlandse inzet, en wat ik gehoord heb is heel duidelijk. Verlenging van de missie is voor geen enkele partij een goede optie."

Volgens het Kamerlid is het onbegrijpelijk dat partijen als het CDA, VVD en PVV niet eens de moeite hebben genomen om de bijdrage van deze zeer kritische en onafhankelijke mensen te horen. Van Bommel: "Het is alsof ze bewust hun ogen sluiten voor de harde werkelijkheid. Dat is dan ook precies de reden dat we de gehele hoorzitting beschikbaar stellen via het internet. Die partijen mogen misschien hun ogen sluiten, de Nederlandse bevolking moet de andere kant van de zaak weten."

Van Bommel is gesterkt in zijn opvatting dat Nederland zijn inspanningen moet verleggen naar het noorden van Afghanistan: "Daar is de ruimte en de veiligheid om echt aan wederopbouw te werken, en de Afghaanse politie te trainen. Wat ook duidelijk naar voren kwam is dat om ook maar enige vorm van vooruitgang te krijgen, er onderhandeld moet worden met de Taliban. Het feit dat de sprekers bevestigden dat er door de militaire aanwezigheid van ISAF meer burgerdoden zijn gevallen dan door de Taliban zelf, maakt me somber. De militaire aanwezigheid vernietigt meer dan dat ze opbouwt, dat is de realiteit," aldus Van Bommel.

Onderstaand zijn de bijdragen van de sprekers te horen.

Directeur van IKV Pax Christi Jan Gruiters

Beluister hier de bijdrage van Jan Gruiters - Directeur van IKV Pax Christi.

; // -->


Jan Pronk - Oud minister van Defensie

Beluister hier de bijdrage van Jan Pronk - Oud minister van Defensie. ; // -->


Arnold Karskens - niet embedded journalist

Beluister hier de bijdrage van Arnold Karskens - niet embedded journalist

; // -->


coördinator Samenwerking Nederland–Afghanistan Khalil Wedad

Beluister hier de bijdrage van Khalil Wedat - coördinator Samenwerking Nederland–Afghanistan ; // -->


directeur ontwikkelingsorganisatie Healthnet Willem van der Put

Beluister hier de bijdrage van Willem van der Put - Directeur ontwikkelingsorganisatie Healthnet ; // -->


Hoorzitting

Beluister hier de slotopmerkingen van de deelnemers:

; // -->


Harry van Bommel en Maaiko Peters

Organisatoren Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks)

Remi Poppe en Krista van Velzen

Remi Poppe en Krista van Velzen