nieuws

Gewenningsregeling Eigen Bijdrage AWBZ na protesten

De SP heeft nog net voor het eind van het jaar kunnen voorkomen dat mensen die in een AWBZ-instelling wonen omdat ze oud, gehandicapt of chronisch ziek zijn, vanaf 1 januari honderden euro’s per maand meer moeten betalen.

Eind november sloeg SP-kamerlid Agnes Kant in de Tweede Kamer alarm over de verhoging van de AWBZ. Aanvankelijk werd het probleem gebagatelliseerd en tijdens het debat donderdag erkende de staatssecretaris de ernst wel, maar verkondigde zij dat het niet meer anders kan “omdat het al in het computerprogramma zit”. Uiteindelijk bleek de staatssecretaris echter, gedwongen door een meerderheid in de Tweede Kamer, niet om de protesten van verontruste bewoners van AWBZ-instellingen heen te kunnen. Dat leidde tot de volgende maatregelen:

  • Er komt een gewenningsregeling waardoor iedereen die meer dan 100 euro per maand meer moet gaan betalen er in vier maanden tijd geleidelijk aan kan wennen.
  • De periode dat bezwaar gemaakt kan worden tegen de hoogte van de eigen bijdrage is verlengd naar half januari.
  • De Wajongers die door een fout van de zorgkantoren en het CAK te hoog zijn ingedeeld, zullen volgens de staatssecretaris vanaf februari geen last meer van de fouten hebben. Deze fouten worden met grote spoed in januari hersteld.

De SP is blij met deze ‘verzachting’, maar vindt desalniettemin dat de gewenningsmaatregel pas later, bijvoorbeeld na 1 maart zou moeten ingaan. “Er zijn nog te veel problemen en fouten in de uitvoering, die moeten eerst opgelost worden”, aldus Agnes Kant. Helaas was hier geen Kamermeerderheid voor te vinden. Onbegrijpelijk is dat de staatssecretaris blijft weigeren alle betrokkene per brief te informeren over de verlenging van de bezwaartermijn, de gemaakte fouten bij de Wajongers, en een aantal andere onduidelijkheden.

Een ander belangrijk resultaat van de protesten is dat het erg duidelijk heeft gemaakt dat bewoners maar bar weinig over houden om van te leven. De staatssecretaris heeft toegezegd dat zij haar best gaat doen om samen met haar collega van sociale zaken te bezien of de zak- en kleedgeldregeling in de huidige vorm nog wel voldoende is. De Kamer krijgt daar begin volgend jaar bericht over. Agnes Kant: “Dat de regeling dan wordt aangepast, opdat mensen voldoende overhouden om van rond te komen is erg belangrijk. De gewenningsregeling is ook een belangrijk resultaat, maar niet meer dan een adempauze."

Betrokken SP'ers