nieuws

Veel voorschotten huurtoeslag te hoog

Ongeveer 22 procent van de ontvangers van huurtoeslag moet over het jaar 2006 geld terugbetalen aan de Belastingdienst omdat het uitgekeerde voorschotbedrag te hoog was. In 18 procent van deze gevallen gaat het om een bedrag tussen de 500 en 1000 euro, in 27 procent van de gevallen gaat het om een bedrag van meer dan 1000 euro. SP-Kamerlid Paulus Jansen: “Deze gegevens zijn ronduit schokkend, vooral omdat de terugvorderingen in veel gevallen aan de Belastingdienst zélf te wijten zijn.”

Staatssecretaris De Jager erkende in een debat met de Tweede Kamer over de huurtoeslag dat de Belastingdienst inderdaad veelvuldig debet is aan de problemen rondom de voorschotten, omdat wijzigingen in de situaties van de huurtoeslagontvangers niet op tijd zijn doorgevoerd.

Paulus Jansen: “Als de staatssecretaris dit erkent, dan moet hij ook zorgen dat de mensen waar het om gaat geen enkel nadeel ondervinden. Het idee van PvdA-kamerlid Depla om naast de heffingsrente ook de invorderingsrente kwijt te schelden, vind ik dan ook een prima idee. Daarnaast zal de staatssecretaris uitermate ruim moeten omgaan met terugbetalingsregelingen. Ik zal dit eind november bij de begrotingsbehandeling van Wonen, Wijken en Integratie aankaarten."

Betrokken SP'ers