nieuws

Van Bommel: Geen geld voor geweld in Afghanistan

Zeer tegen de zin van de SP zoekt minister van Defensie Van Middelkoop naar extra geld voor een verlenging van de oorlogsmissie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Er moet geen geld naar soldaten, maar naar echte ontwikkelingswerkers, schrijft SP-Kamerlid Harry van Bommel in een opinieartikel.

Volgens Van Bommel heeft de Nederlandse missie in Zuid-Afghanistan een heel ander karakter dan de Tweede Kamer eerder is voorgespiegeld. Er wordt in Uruzgan momenteel alleen gevochten en niets opgebouwd, schrijft het Kamerlid. De Nederlandse militairen gebruiken in de gevechten bovendien zwaar materieel, waardoor al burgerslachtoffers gevallen zijn.

“Hulp kan het beste worden uitgevoerd door de troepen uit Uruzgan terug te trekken en een belangrijk deel van de middelen die we nu aan de krijgsmacht besteden, ter beschikking te stellen aan echte ontwikkelingswerkers”, schrijft Van Bommel. Daarnaast wil hij dat er bij militaire acties veel meer verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de Afghaanse politie en het leger.