nieuws

Rusland toont ware gezicht met blokkade OVSE-waarneming

“Rusland laat met de blokkade van de waarnemingsmissie bij de parlementsverkiezingen van 2 december zijn ware en ondemocratische gezicht zien,” zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij zou deel uitmaken van de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die vandaag door de leiding van de organisatie noodgedwongen is afgezegd.

Pogingen van de OVSE om tot een geloofwaardige verkiezingswaarneming in Rusland te komen, worden al vele weken gefrustreerd. OVSE-diplomaten en lange termijn waarnemers die normaal gesproken al twee maanden voor de verkiezingen in het land aanwezig zijn, kregen tot op heden geen visum voor toegang tot Rusland. Van Bommel: “Het is volstrekt logisch dat de OVSE bij gebrek aan elke samenwerking de waarnemingsmissie afblaast. Anders zou de organisatie meewerken aan een beschamende electorale poppenkast op 2 december.”

De eerlijkheid van verkiezingen moet vooral in de weken vóór de verkiezingen worden vastgesteld. Zaken als gelijke toegang tot de media is daarbij van groot belang. In Rusland staan belangrijke media nog steeds onder controle van het Kremlin. De oppositie in Rusland klaagt al tijden over de mate waarin Verenigd Rusland, de partij van president Poetin, in de media domineert. “Een oordeel van de OVSE op dit gebied zou betekenisvol zijn geweest,” stelt Van Bommel.

Rusland heeft de werkzaamheden van de OVSE in de afgelopen weken steeds verder beperkt. Uitnodigingen werden laat verstuurd, visa niet verleend en het aantal waarnemers werd fors teruggebracht. Gingen er in 2003 nog ruim 400 OVSE-waarnemers naar Rusland, nu zouden dat er in totaal 70 zijn. In 2003 sprak de OVSE overigens een negatief oordeel uit over de parlementsverkiezingen. Toenmalig hoofd van de missie Bruce George noemde de ontwikkelingen toen een ‘stap terug in Ruslands overgang naar democratie’ en de verkiezingen ‘fundamenteel oneerlijk’. Van Bommel: “Rusland laadt de verdenking op zich een nieuwe veroordeling onaanvaardbaar te vinden.” Het komt slechts zelden voor dat internationale organisaties waarnemingsmissies afblazen. De OVSE deed dit maar één keer eerder, in 1996 bij de verkiezingen in Albanië.