Regie rampenbestrijding bij één minister

Als in Nederland een ramp gebeurt, moet de minister van Binnenlandse Zaken voortaan de regie in handen hebben. Dat voorstel van SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft de steun van een meerderheid van de Kamer gekregen. Minister-president Balkenende zei in augustus nog dat de minister van Binnenlandse Zaken slechts een coördinerende functie heeft, maar dat vindt de SP veel te vaag.

Van Raak: “Stel dat een ongeluk gebeurt met een trein met gevaarlijke stoffen in de buurt van een energiebedrijf, en we weten niet of het een ongeluk is of een terroristische aanslag. Wie is dan verantwoordelijk? Momenteel is het onduidelijk: de minister van Justitie gaat over terrorisme, de minister van Economische Zaken gaat over energie en de minister van Binnenlandse Zaken over rampen. Rampenbestrijding begint met duidelijkheid. Het gaat er niet om wie gaat coördineren, maar wie de problemen gaat oplossen. Bij rampenbestrijding hebben we één kapitein op het schip nodig en dat wordt dus de minister van Binnenlandse Zaken.”

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken zegt snel met een voorstel te komen om in geval van een ramp de regie bij haar ministerie te leggen. Van Raak beloofde haar te steunen als de minister-president opnieuw gaat dwarsliggen. De SP zal dan samen met VVD en PVV een voorstel doen, dat door de steun van de PvdA kan rekenen op een meerderheid.