nieuws

Ministerie van Wegwuiven, Wegschuiven en Indekken

Minister Vogelaar schuift voornamelijk af én vooruit, terwijl haar ministerie voor grote problemen op de woningmarkt, in de achterstandswijken en op het gebied van de integratie staat. Dit concludeerde SP-kamerlid Paulus Jansen vandaag bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. “De minister begon met grote woorden, maar zij neemt op geen enkel terrein de regie in handen. Het blijft dus pappen en nathouden.”

Eén van de voorbeelden die Jansen noemde was de wijkaanpak: “De wijkaanpak, het politieke paradepaardje van deze minister, blijkt volledig betaald te worden door de woningcorporaties en dus door de huurders met de laagste inkomens. De verantwoordelijkheid voor de invulling van de wijkaanpak wordt volledig overgelaten aan de gemeenten, de minister beperkt zich tot de rol van inspirator en aanjager. Geen enkele regie dus.”

Daarnaast neemt de minister geen politieke verantwoordelijkheid voor de in het regeerakkoord beloofde nieuwbouwproductie en wil zelfs geen afspraken met de woningcorporaties over een minimum aantal sociale huurwoningen. Ook wil zij zich niet bemoeien met bovenwettelijke huren, de kwaliteit van de dienstverlening van woningcorporaties, de woningtoewijzing, energiebesparing bij woningonderhoud, klachtenafhandeling van woningcorporaties en de hypotheekrenteaftrek. Jansen: “Dit is slechts een bloemlezing uit de oogst van de afgelopen negen maanden. Je zou bijna gaan denken dat WWI staat voor Wegwuiven, Wegschuiven en Indekken.”

Betrokken SP'ers