nieuws

Minister moet einde maken aan buitensporige salarissen corporatietop

Maar liefst 95 corporatiedirecteuren verdienden in 2006 meer dan de Balkenendenorm (€ 158.000). Dat is een explosieve groei ten opzichte van het jaar daarvoor. De commotie rond de zelfverrijking blijkt dus alleen maar tot een toename van het grote graaien geleid te hebben. SP-kamerlid Paulus Jansen: "Minister Vogelaar moet zorgen dat er bij de corporaties vanaf nu geen contract meer boven de Balkenendenorm wordt afgesloten!"

Bij de begrotingsbehandeling heeft Jansen een motie ingediend die minister Vogelaar vraagt om de corporaties te verplichten om per direct geen contracten meer af te sluiten die de Balkenendenorm te boven gaan. "Wat mij betreft wordt er zo snel mogelijk een einde gemaakt aan deze praktijk, al is het maar om de corporatiedirecteuren die zich niet bezondigen aan dit soort praktijken een steuntje in de rug te geven."

De minister heeft al aangegeven op dit moment niet in te willen grijpen. Zij wil wachten tot de Tweede Tweede Kamer zich heeft uitgesproken over het advies van de commissie Dijkstal. Deze commissie heeft het kabinet geadviseerd over topsalarissen in de publieke en semipublieke sector.

Ook wijst Vogelaar erop dat de corporaties sinds januari 2007 door middel van de "Aedes-code" hebben afgesproken dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Jansen: "Het is onbegrijpelijk. Die Aedes-code werkt inmiddels al bijna een jaar niet en de commissie Dijkstal adviseert het kabinet zelfs om de salarissen van corporatiebestuurders vrij te laten! En daarbij duurt de behandeling van dit advies door de Tweede Kamer waarschijnlijk nog maanden. Hoe langer de minister wacht met maatregelen, hoe meer grootverdieners erbij komen."

Over twee weken stemt de Tweede Kamer over de ingediende motie.