nieuws

Luijben bepleit nationaal pensioenfonds

Er moet een nationaal pensioenfonds worden opgericht om iedereen in Nederland een onbezorgde oude dag te kunnen garanderen. Volgens SP-Kamerlid Fons Luijben bestaan er momenteel zo veel verschillende regelingen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. "Veel mensen haken af als het om pensioenen gaat omdat ze het stelsel niet meer begrijpen. Een nationaal pensioenfonds kan zaken weer overzichtelijk maken."

“De vele pensioenfondsen, de beleggingsmoraal, de strijd tussen pensioenfondsen en verzekeraars en de niet meer te begrijpen fiscale regelingen; het doet ons met weemoed terugdenken aan de ooit zo eenvoudige opzet van de onbezorgde oude dag,” zegt Luijben. “Gewoon 70 procent van het laatst verdiende loon, een goed weduwe- en wezenpensioen, premie aftrekbaar, uitkering belast. En dat in een helder landelijk pensioenfonds.”

Het SP-Kamerlid wijst op het gevaar dat een deel van de huishoudens waar kostwinners de komende jaren met pensioen gaan, mede door onwetendheid in geldproblemen kunnen komen. “Door de invoering van het middenloon, de afschaffing van de oude Weduwe- en Wezenwet, het toestaan van het AOW-gat, de opheffing van de AOW toeslag in 2015 en de mogelijke invoering van de Bos-belasting, dreigt er armoede voor honderdduizenden mensen,” aldus Luijben.

Hij vreest vooral voor de gevolgen van de afschaffing van de AOW-toeslag in 2015. “De minister stelt zelf vast, dat maar liefst drie van de vier vrouwen waarvan de partner 65 jaar wordt in 2015, niet op de hoogte is van wat hen dan kan overkomen. Als zij jonger zijn dan hun man, geen werk hebben en er geen aanvullend pensioen is, moeten ze met z’n tweeën leven van de helft een AOW-uitkering voor gehuwden. Dat is een zeer zorgelijk punt, waar het kabinet zeker wat aan moet doen.”

Luijben pleit er ook voor om gepensioneerden toe te laten tot de besturen van pensioenfondsen, zodat zij invloed kunnen uitoefenen op hun eigen oudedagsvoorziening. Nu worden in de pensioenbesturen vaak alleen werkgevers en werkenden vertegenwoordigd. "Wij willen dat vertegenwoordiging van gepensioneerden in het bestuur en de deelnemersraad van fondsen een vanzelfsprekendheid wordt."