nieuws

Donner moet opheldering geven over computerinbraak bij GPD

SP-Kamerlid Arda Gerkens is geschrokken van de berichten over de computerinbraak bij het persbureau GPD door ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken. Ze wil snel meer uitleg van minister Donner en eist maatregelen tegen de daders.

Twee persvoorlichters van het ministerie, die voorheen werkzaam waren bij GPD, hebben zich waarschijnlijk meer dan 300 keer illegaal toegang verschaft tot de redactiecomputers van hun oude werkgever. Het persbureau kwam daar achter toen de voorlichter van minister Donner naar de redactie belde over een artikel over het ontslagrecht dat nog niet gepubliceerd was. Volgens GPD kon hij alleen via computerinbraak kennis hebben gekregen van het artikel.

Gerkens neemt de zaak zeer hoog op. “Onze eigen overheid kan zich natuurlijk niet schuldig maken aan inbraak. En het ligt extra gevoelig als het bij een journalistiek bedrijf gebeurt. Dat is een schending van de persvrijheid en funest voor het vertrouwen van mensen in de overheid.”

Gerkens wil snel van verantwoordelijk minister Donner (CDA) weten wie er op de hoogte waren van de computerinbraak en hoe de minister gaat optreden tegen deze criminele praktijken.