nieuws

Vogelaar drukt snor bij toezicht op corporaties

Vorige maand stelde Paulus Jansen kamervragen aan minister Vogelaar over de slechte klachtenafhandeling bij Amsterdamse woningcorporaties. Aanleiding was een rapport van de Amsterdamse gemeentelijke ombudsman die constateerde dat de corporaties op dit moment de werkwijze van de klachtencommissie zelf kunnen bepalen en dat de corporatie zelf kan beslissen wat zij met de adviezen van de klachtencommissie doet.

Kamerlid Paulus Jansen: "Dat de regels van het ministerie dit op dit moment toelaten is natuurlijk merkwaardig. Daarom heb ik de minister gevraagd om de regels dusdanig aan te scherpen dat de klachtenafhandeling bij woningcorporaties laagdrempeliger en transparanter gaat verlopen. De minister moet de regie over dit soort zaken meer naar zich toetrekken en de corporaties niet vrij laten in hun doen en laten."

De minister is dit niet van plan, blijkt uit de antwoorden die zij gisteren aan de kamer stuurde. Ze geeft aan dat ze ervan uit gaat dat de corporaties het toezicht zelf organiseren: "Ik verwacht meer van de professionalisering van gedrag en cultuur van corporaties in dit verband dan van aangescherpte wetgeving".

Jansen: "De minister laat alles weer op zijn beloop en vertrouwt wederom op de blauwe ogen van de corporaties, terwijl we toch inmiddels wel beter weten. Zelfs ons simpele verzoek om corporaties te stimuleren om een regionale klachtencommissie in het leven te roepen, iets waar in het land heel veel positieve ervaringen mee zijn, vindt zij niet nodig. De minister noemt dit 'terughoudend toezicht', ik noem het 'gebrekkig inzicht'."