nieuws

Remi Poppe steekt bewoners Vreewijk hart onder de riem

Een flink aantal bewoners van de Rotterdamse wijk Vreewijk protesteerden zaterdag tegen de sloop van 1400 woningen in hun wijk. SP-kamerlid Remi Poppe sloot zich aan bij de demonstranten en debatteerde met de directeur van de woningcorporatie com-wonen en de Rotterdamse wethouder Karakus.

Het actiecomité overhandigde bijna 3000 handtekeningen tegen de sloop aan de Rotterdamse wethouder Karakus. Ongeveer 92% van de bewoners van de wijk steunt het verzet. De protesten begonnen door de mogelijke sloop van 85 woningen in de wijk. In de nieuwe wijkvisie van de deelgemeente Feijenoord die vandaag bekend werd gemaakt, wordt echter al gesproken over 1400 woningen.

Remi Poppe: “Het is weer hetzelfde liedje als altijd. De wethouder roept dat de wijk geen goede mix van inwoners kent en de woningcorporatie zegt dat de woningen niet meer van deze tijd zijn. En dan moet er maar gesloopt worden. Belachelijk! Al deze mensen wonen naar hun zin en willen gewoon in deze woningen blijven. Met een goed renovatieplan, modernisering van de woningen en het wegwerken van achterstallig onderhoud zijn deze huizen nog prima.”

Remi Poppe spreekt de Vreewijkers toe onder het spandoek "Geen sloop maar onderhoud!"

Het initiatief voor de bouw van Vreewijk werd genomen in 1913. Het is een tuindorp waarmee men begin vorige eeuw de huisvesting van de arbeiders wilde verbeteren, met goede betaalbare huurwoningen in veel groen. Poppe: “De cultuurhistorische waarde van deze unieke wijk maakt deze situatie nog schrijnender. Het is een pronkstuk van het begin van de sociale woningbouw in Nederland. Ik ben blij dat de bewoners actie ondernemen om deze onzalige plannen te stoppen en zal hen hierin zeker blijven ondersteunen.”

"Zoo moge hier een tuinstadwijk verrijzen waarin een meer harmonisch leven voor den stedeling mogelijk wordt" - Mr. K.P. van der Mandele 18 sept. 1918

Opvallend genoeg staat Vreewijk als onderdeel van Rotterdam Oud-Zuid ook op de lijst van de 40 PR-wijken van minister Vogelaar. Poppe: "Er is niks mis met deze wijk. Volgens mij heeft de wijk een grote sociale controle en zijn de bewoners enorm solidair met elkaar. Dat blijkt wel uit het feit dat 3000 bewoners het opnemen voor de 85 woningen van mede-wijkbewoners. Ik wil dat er niet één cent van het Vogelaar-geld naar plannen gaat die samenhangen met de sloop van deze woningen. Daar zal ik de minister op aanspreken."

Vreewijk, betaalbare woningen in het groen