Het Ministerie van VROM voert gesprekken met asbestdeskundigen

Op verzoek van SP Tweede Kamerlid Remi Poppe voeren ambtenaren van het ministerie van VROM gesprekken met de asbestdeskundigen. Poppe heeft hier op aangedrongen omdat blijkt dat de wetgeving niet goed aansluit bij de praktijk. Voor de Arbeidsinspectie en de Milieupolitie is het bijna onmogelijk om op te kunnen treden tegen overtredingen. Nu kunnen aannemers en particulieren nog erg veel knoeien met het schadelijke asbest. 'Doordat eigenlijk niemand precies weet wat wel en niet de bedoeling is ontstaan gevaarlijke situaties voor werknemers en omwonenden, zoals van de zomer bij een Rotterdamse flat ', zegt Poppe. 'Het is goed dat de minister dit nu eens zelf heeft gehoord van de deskundigen'.

De ambtenaren van VROM namen uitgebreid de tijd voor de gesprekken. De door Poppe voorgedragen deskundigen melden hem dat ze duidelijk en goed hun verhaal hebben kunnen doen. Poppe: 'De vraag is natuurlijk wat de minister met de informatie doet. Ik verwacht hier binnenkort een brief over van de minister'.

Als de wetgeving goed op orde is zal Poppe zich sterk gaan maken voor het preventief ruimen van asbest. Veel asbestdaken zijn al meer dan 25 jaar oud. Door weer en wind zijn ze aangetast en het is niet uitgesloten dat er asbestvezels van los gaan komen. Er liggen nog duizenden vierkante meters asbest golfplaten, meestal op boeren schuren. Poppe 'Ik ben wel gecharmeerd van het idee uit Borselle waar boeren subsidie krijgen voor het vervangen van asbestdaken voor zonnepanelen'.