nieuws

SP-Kamerlid Irrgang protesteert in Brussel tegen vrijhandelsakkoorden (video)

Krista van Velzen

Tweede Kamerlid Ewout Irrgang nam gisteren deel aan de protestactie bij de Europese Commissie in Brussel tegen vrijhandelsakkoorden die de EU wil sluiten met voormalige koloniën in Afrika, de Caraïben en de Pacific. De demonstratie was onderdeel van internationale acties, ook in Den Haag werd op het Plein gedemonstreerd.

De vrijhandelsakkoorden, Economic Partnership Agreements (EPA’s) genoemd, vormen volgens de SP een grote bedreiging voor de ontwikkeling van de veelal straatarme voormalige koloniën. Een goede illustratie van wat deze landen te wachten staat, vormden de recente Netwerk uitzendingen over het failliet van de Afrikaanse kippenboeren en tomatenkwekers. Irrgang: “Omdat deze landen door EPA’s gedwongen worden invoerheffingen te schrappen en hun markten drastisch te openen, zullen ze broodnodige overheidsinkomsten missen en overspoeld worden met gesubsidieerde landbouwproducten die de EU er dumpt.”

De SP’er hekelt tevens de voedselzekerheid die voor deze landen op het spel staat. De EPA’s gaan dan ook lijnrecht in tegen de millenniumdoelstellingen te aanzien van armoedebestrijding. Irrgang: “Aangezien het kabinet een voortrekkersrol wil gaan vervullen op het gebied van internationale armoedebestrijding kan zij logischerwijs niet instemmen met het huidige mandaat van de EU. Vrijhandel is geen eerlijke handel als de machtspositie van de handelpartners zo ongelijk is. Nederland moet pleiten voor een alternatief, met meer oog voor de ontwikkeling van de betrokken landen.”