nieuws

Maximeer opzeg- en overstapkosten verzekeringen

De kosten van het opzeggen van een verzekering of het overstappen naar een andere verzekeraar moeten aan maxima worden gebonden. Dat vindt Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van de SP. Verzekeraars kunnen vaak de polis eenzijdig wijzigen en in ruil voor dat recht kan de verzekerde de polis opzeggen of overstappen naar een andere verzekeraar. In de praktijk gaat dat echter vaak met enorme opzeg- of overstapkosten gepaard, waardoor de verzekerde weinig keuze heeft.

Naar aanleiding van de eenzijdige poliswijziging door uitvaartverzekeraar Yarden heeft Irrgang opheldering gevraagd aan minister Bos van Financiën. Verzekerden krijgen niet langer een uitvaart in natura, maar een vast bedrag. Dat is te laag om een standaarduitvaart van te betalen, maar ter compensatie krijgen de klanten korting als ze de uitvaart door Yarden zelf laten regelen. Over de invulling staat echter niets zwart op wit. Ook het feit dat de nieuwe polis maar 5 jaar geldig is, geeft onzekerheid bij klanten. Yarden zou bijvoorbeeld na 5 jaar kunnen besluiten om de uit te keren waarde niet meer te mee te laten groeien met de marktontwikkeling. Verzekerden zullen dan zelf extra moeten betalen voor de uitvaart.

“Als verzekeraars het recht willen om halverwege de regels te veranderen, moet de klant de kans hebben halverwege uit te stappen,” stelt Irrgang. “Er moeten dan geen forse financiële drempels worden opgeworpen, anders worden verzekeraars te machtig en wordt de keuzevrijheid van de klanten steeds kleiner. Als een verzekeraar een polis steeds een beetje verder uit kan kleden, mag de klant daar niet met handen en voeten aan gebonden zijn.”