Maatregelen inzake gifgascontainers volstrekt onvoldoende

SP-kamerlid Remi Poppe vindt de voorgestelde maatregelen van minister Cramer om meer steekproeven te houden bij gifgascontainers, volstrekt onvoldoende. Poppe heeft een debat aangevraagd met de minister waarin hij zal pleiten voor een wet die het verplicht stelt dat containers een gasvrij-verklaring hebben voordat ze verder Nederland of Europa in mogen.

De problemen met de gifgascontainers zijn inmiddels wereldnieuws. De zaak kwam aan het rollen na een uitzending van het radioprogramma Argos en Kamervragen van Poppe, onder andere over gifgas in kindermatrassen bij Beter Bed. Na het terugroepen van kindermatrassen werd niet veel later een lading besmette kinderkleding onderschept in Nieuw-Zeeland. Poppe: "Deze containers zijn een groot gevaar voor de volksgezondheid. Ze gaan vaak zonder enig waarschuwingsteken of controle het land in. En wat doet de minister? Een beroep op het bedrijfsleven en een intensivering van de steekproefsgewijze controle."

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu is gebleken dat er sprake is van een grote toename van het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in containers. Het gifgas trekt vooral in producten die kunnen absorberen, en zijn daaruit nauwelijks tot niet te verwijderen. Dit vormt een ernstig gezondheidsrisico voor de consument, en bij het openen van containers ook voor de werknemers.

Remi Poppe spreekt met deskundigen in de Rotterdamse Haven

Remi Poppe sprak vandaag met deskundigen in de Rotterdamse Haven. Deze container is wél ontgast.

Op eerder gestelde Kamervragen van Poppe antwoordde de minister in eerste instantie dat er geen probleem is, omdat gifgascontainers volgens internationale regels een gevarensticker moeten dragen. Maar dat is slechts bij minimaal 1% van containers het geval. Exporteurs en importeurs houden zich massaal niet aan deze verplichting. Ruim 20% van de vier miljoen ingevoerde containers bevat gifgas. Er staat geen enkele sanctie op het niet naleven van deze verplichte waarschuwing voor gifgas. Poppe: "Alleen meer controle zal met de beperkte mankracht dan ook niet veel meer worden dan dweilen met de kraan open."

Poppe zal tijdens het debat aandringen op een wet die het verplicht dat containers een gasvrij-verklaring hebben voordat ze verder Nederland of Europa in mogen. "Dat is geen probleem, bij VROM ligt al jarenlang een wetsontwerp klaar, maar dit is nooit bij de Kamer ingediend omdat de Rotterdamse haven met het oog op concurrentie veel bezwaren had," aldus Poppe.

Betrokken SP'ers