nieuws

Koopkrachtdaling tijdens economische groei is onacceptabel

Vandaag is uit uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau gebleken dat huishoudens volgend jaar door de plannen van het kabinet minder te besteden krijgen. Het zou voor de meeste mensen gaan om een achteruitgang in koopkracht van een half procent, maar ouderen en mensen met een laag inkomen zouden er zelfs 1 procent of meer op achteruit gegaan. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: “Onbegrijpelijk en onacceptabel, zeker in een tijd van economisch groei. Het kabinet moet haar plannen snel aanpassen.”

Minister Bos (Financiën) en staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) hebben voor de zomer beloofd dat zij alles op alles zouden zetten om de lagere en middeninkomens te ontzien. Volgens Karabulut dreigen ze die belofte niet na te komen. Zoals ook Balkenende volgens haar zijn woord lijkt te breken. “Na het zuur zou het zoet komen, zei hij steeds. Maar ondanks de aantrekkende economie krijgen we nog meer zuur voorgeschoteld.”

“Het is ongehoord dat onder deze omstandigheden hardwerkende mensen met een laag inkomen en ouderen geld zouden moeten inleveren,” zegt Karabulut. “Juist zij moesten de afgelopen jaren de broekriem steeds verder aanhalen, maar of de economie nu krimpt of groeit, onder Balkenende zijn ze keer op keer de pineut.”

Het kabinet overlegt de komende weken over de koopkrachtcijfers en haar plannen voor volgend jaar. De definitieve cijfers en plannen worden op Prinsjesdag gepresenteerd.