Eindelijk meerderheid voor versobering wachtgeldregeling?

Er lijkt zich eindelijk een Kamermeerderheid af te tekenen voor een versobering van de huidige wachtgeldregeling, zoals die geldt voor Tweede Kamerleden. Dit blijkt uit een rondgang van het weekblad Intermediar. De SP pleit al jaren voor de aanpak van de zeer riante regeling. Ronald van Raak, woordvoerder Binnenlandse Zaken voor de SP, is blij met deze ontwikkeling. “We roepen al jaren dat het afgelopen moet zijn met de bevoorrechte positie van ex-politici. Dit werd tot nu toe altijd tegengehouden, maar het lijkt er nu op dat er een meerderheid in de Kamer hier eindelijk verandering in wil brengen.”

Tweede Kamerleden ontvangen een zogenoemde schadeloosstelling van ruim 7.000 euro bruto per maand. Daar komt verder een maandelijkse reiskostenvergoeding en een vergoeding voor beroepskosten bovenop: samen nog eens goed voor dik 1.200 euro. Ze behoren hierdoor tot de best verdienende 5% van Nederland.

Oud-Kamerleden ontvangen wachtgeld als zij stoppen of niet herkozen worden, deels ter compensatie van de onvoorspelbaarheid van hun ambt. Dat is bedoeld ter overbrugging naar een andere baan. In het eerste jaar is dat een uitkering van 80% van hun oude basisvergoeding, plus vakantietoeslag en eindejaarsuitkering, ruim 6.000 euro bruto per maand. De jaren daarna is dat 70%: bijna 5.500 bruto per maand. Een sollicitatieplicht is er niet en oud-Kamerleden mogen het wachtgeld aanvullen met bijverdiensten, tot 100 procent van hun oude basisvergoeding, zonder dat er wachtgeld wordt ingehouden. De duur van het wachtgeldregeling hangt af van de duur van het Kamerlidmaatschap en kan oplopen tot 6 jaar.

Van de zeventig Tweede Kamerleden die in november 2006 zijn vertrokken, maken er momenteel minstens negenendertig geheel of gedeeltelijk gebruik van hun wachtgeld. De kosten van het wachtgeld voor oud-Kamerleden bedragen jaarlijks gemiddeld 5 miljoen euro.

Van Raak: “Het is niet nodig om voor politici andere regels te laten gelden dan voor ‘gewone’ mensen. Wat ons betreft moet de wachtgeldregeling zoveel mogelijk gaan lijken op de Werkloosheidswet. Dus verplicht solliciteren, maximaal 36 maanden een uitkering, waarvan de eerste twee maanden 75% van het laatst verdiende loon en de maanden daarna 70%, en een maximumhoogte gelijk aan het maximumdagloon uit de wet: € 174,64.”

Of andere partijen ook zover willen gaan als de SP is maar de vraag. Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk in het najaar in de Tweede Kamer behandeld worden.