nieuws

Weg met politieke benoemingen in Senaat

De Eerste Kamer kan voortaan beter niet alleen zijn voorzitter maar ook de ondervoorzitters kiezen op kwaliteit en niet op politieke kleur. De ervaringen met de vrije verkiezing van CDA-senator Yvonne Timmerman tot Kamervoorzitter (ook de eerste vrouw op die post) in 2003 zijn zo goed, dat in de toekomst ook de ondervoorzitters van de Eerste Kamer vrij verkozen zouden moeten worden, aldus SP-senator Tiny Kox.

De suggestie om zo snel mogelijk af te raken van “politieke benoemingen” deed Kox vandaag tijdens de installatie van de nieuwe Eerste Kamer, waarin de SP twaalf zetels bezet. Door vrije verkiezingen, krijgen ook kleinere fracties met kwalitatief goede kandidaten een kans op een dergelijke post. De posten van ondervoorzitter worden nu geregeld door VVD en PvdA (beide nog net iets groter dan de SP), als CDA’ster Timmerman volgende week als Kamervoorzitter herkozen wordt. Dat zal gebeuren met brede steun, ook van de SP, zei Kox, die zich tevreden toonde over de wijze waarop Timmerman de afgelopen vier jaar haar voorzitterschap heeft vervuld. “Voor ons geldt in zo’n geval: goed is goed.”

Over de SP hoeft trouwens zich niemand zorgen te maken, aldus Kox (die vandaag als fractievoorzitter herkozen werd): “Met de verdrievoudiging van onze fractie hier is een Eerste Kamervoorzitter van SP-huize weer een stuk dichterbij gekomen. Die komt er dus echt wel, maar nu nog even niet.”

Tiny Kox

Tiny Kox wordt opnieuw beëdigd als Eerste Kamerlid

De SP-fractievoorzitter maakte van de gelegenheid gebruik om zijn visie op de Eerste Kamer nog kort toe te lichten: “Wij zijn positief én kritisch over de Eerste Kamer. Hier wordt veel goed werk verricht – en precies daarom verdient deze Kamer het om deel te worden van een modern éénkamerstelsel, om zogezegd ‘verheven’ te worden, samen met de Tweede Kamer, tot één Kamer der Staten-Generaal.” Volgens de SP is een eenkamerstelsel transparanter, sneller en effectiever dan een tweekamerstelsel en kan ook beter toezien op alle Europese regelgeving die uit Brussel op ons afkomt. Het toezicht en de invloed daarop is nu volgens de SP veel te gering. Beide Kamers doen er wel iets aan maar bij elkaar veel te weinig.

Kox hoopt overigens dat de Partijraad van de SP binnenkort een duidelijke uitspraak doet over het twaalfde lid van zijn fractie. Die zetel wordt nu ingenomen door het Overijsselse Statenlid Yildirim op basis van vijf voorkeurstemmen in Overijssel. Daarmee doorkruist hij echter de unanieme beslissing van de Partijraad in maart over de lijstvolgorde. Op 23 juni bespreekt de Partijraad een voorstel van het Partijbestuur om de lijstvolgorde te handhaven en Düzgün Yildirim op te roepen zijn zetel alsnog vrij te maken. Het Statenlid heeft in verschillende media gemeld de uitspraak van de Partijraad te zullen respecteren.