nieuws

Bijna 5000 steunbetuigingen voor postbodes overhandigd aan Kamer

De SP heeft de afgelopen weken samen met bezorgde postbodes actie gevoerd om de invoering van de nieuwe Postwet te stoppen. Daarbij zijn in korte tijd via internet 4800 steunbetuigingen verzameld. Deze zijn gisteren aangeboden aan woordvoerders Economische Zaken van de Tweede Kamer. Het kabinet wil meer marktwerking in de particuliere postbezorging. Duizenden echte banen zullen verdwijnen omdat het werk tegen stukloon wordt aangeboden aan parttimers.

Via www.RedDePostbode.nl kon een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer worden getekend en speciale actiepostzegels worden besteld. Een oproep om de belangen van alle mensen op de werkvloer te behartigen, in de vorm van een grote briefkaart, een velletje speciale actiezegels en de 4800 ondersteunende handtekeningen zijn gistermiddag door Han Lubach, Maarten Verweij en Martin de Roode (TNT Ondernemingsraad) namens het actiecomité Red de Postbode aangeboden aan de woordvoerders Economische Zaken. Naast SP Kamerlid Sharon Gesthuizen waren ook Charlie Aptroot (VVD) en Ferd Crone (PvdA) bij de overhandiging aanwezig. Nogmaals werd aandacht gevraagd voor de positie van de postbodes en postbezorgers.

Zoals ook bleek uit de nieuwsbrief die namens de ondernemingsraad van TNT deze week naar alle werknemers werd gestuurd, zijn de mensen op de werkvloer allerminst gelukkig met de nieuwe postwet. Ook na de zogenaamde toezeggingen van de staatssecretaris is het resultaat te mager om van verbetering van de positie van werknemers te kunnen spreken. Gesthuizen heeft hier in de Tweede Kamer nogmaals op gewezen. “Stukloon is moordend – het speelt mensen tegen elkaar uit. Deze nieuwe wet verandert daar niets aan. De SP ziet dan ook geen enkele reden om voor de wet te stemmen.”

Helaas werd de nieuwe Postwet enkele uren na de overhandiging van de noodkreet toch door een Kamermeerderheid aangenomen. Wel werden twee SP-amendementen aangenomen, die er voor zorgen dat de dienstverlening van postbedrijven richting consumenten beter wordt gewaarborgd.