Leijten wil aanpak ‘nul-urencontracten’

De SP wil dat minister Donner (Sociale Zaken) per direct de arbeidsinspectie actie laat ondernemen tegen zogeheten nul-urencontracten. Ook moet worden opgetreden tegen werkgevers die werknemers met een vast contract niet doorbetalen bij ziekte. Uit een uitgebreide inventarisatie van de SP-jongerenorganisatie ROOD blijkt dat 15% van de jongeren met een vast contract bij ziekte niets krijgt uitbetaald.

ROOD ondervroeg in april meer dan duizend werkende jongeren over hun (bij)baan. Er is vooral veel onvrede over nul- of weinig-uren contracten. Gemiddeld werken jongeren met dergelijke contracten 19 uur per week, maar bij ziekte of ontslag zijn ze vrijwel rechteloos. Maar een beter contract blijkt nog geen garantie voor een betere behandeling: meer dan een op de drie jongeren (36%) krijgt het loon niet doorbetaald bij ziekte, ook niet als ze een vast contract hebben. De helft van deze groep geeft aan hun loon nodig te hebben om rond te komen, wat er toe leidt dat ze soms blijven werken als ze ziek zijn. Renske Leijten, voorzitter van ROOD en Tweede-Kamerlid voor de SP, wil dat de flexcontracten worden aangepakt. “Wat mij betreft gaan ze per direct de prullenbak in, ze maken van jongeren wegwerpwerknemers. Ze zouden bedoeld zijn om het voor werkgevers makkelijker te maken om jongeren aan te nemen, maar in de praktijk worden ze vooral gebruikt als uitbuitcontracten.”

Een flexcontract gaat uit van weinig uren en is bedoeld om de werknemer zo weinig mogelijk rechten te hoeven geven. In de praktijk wordt vrijwel altijd meer gewerkt dan in het contract is afgesproken. Nul-urencontracten mogen niet voor onbepaalde tijd worden afgegeven, maar het gebeurt toch vaak en de arbeidsinspectie lijkt hier maar weinig tegen te doen. Als eerste stap heeft de SP de minister gevraagd om de regels rond de uren te verscherpen. Leijten: “Jongeren geven aan een nul- of één-uur contract te hebben en in werkelijkheid structureel meer te werken. Zo’n contract zou na 3 maanden automatisch aangepast moeten worden, want dan horen die ‘extra’ uren blijkbaar tot de functie. Zo krijgen de jongeren toegang tot de sociale voorzieningen waar ze recht op hebben.”

ROOD gaat de komende tijd door met het onderzoek onder werkende jongeren. Leijten: “Het nieuwe kabinet geeft aan dat ze jongeren tot en met 28 jaar geen uitkering meer zullen geven als ze niet werken of naar school gaan. Dat betekent dat ze verplicht zijn te zorgen voor een loon waar jongeren rond van kunnen komen en goede arbeidsvoorwaarden.”