nieuws

Extra geld voor bestrijding wachtlijsten sociale werkvoorziening alsnog snel naar SW-bedrijven

Staatssecretaris Aboutaleb zal alsnog extra geld voor bestrijding van de wachtlijsten overmaken naar de SW-bedrijven. Hij wilde het geld overmaken naar het gemeentefonds, waardoor er veel tijd verloren zou gaan. De Tweede Kamer stak daar vandaag een stokje voor.

Woordvoerder Wsw Paul Lempens is blij dat de Kamer een eigen uitspraak (Amendement Verburg/Bussemaker) bevestigde. “We wisten uit de praktijk dat overmaken via het gemeentefonds geen goede weg was. Het geld is dan niet ‘geoormerkt’. Eerder werd 25 miljoen via het amendement Irrgang noodgedwongen in het gemeentefonds gestopt, we hebben gezien dat gemeenten er veel tijd over heen laten gaan voordat het daadwerkelijk wordt besteed aan de SW-ers. Onze voorbeelden uit de praktijk hebben de overige fracties ervan overtuigd dat het in dit geval beter is om rechtstreeks het geld over te maken naar de SW-bedrijven.”

“Zo zie je maar weer eens hoe belangrijk het is om in het land goede afdelingen en fracties te hebben die je kunt inschakelen voor informatie en om het beleid lokaal socialer te krijgen. Uiteraard moet het geld door de SW-bedrijven besteed worden aan de mensen op de wachtlijsten en niet aan het vullen van de gaten in de begroting. De SP zal hiervoor waken.”

De SP pleitte in het overleg met de staatssecretaris voor een structurele oplossing van de wachtlijsten. Aboutaleb kondigde aan nog voor de zomer concrete voorstellen te doen voor enkele acute problemen in de sociale werkvoorziening. Lempens: “Een goede zaak. De wachtlijsten zijn slechts één van de vele problemen in de Wsw die moeten worden opgelost.”