nieuws

Maak einde aan declaratiechaos door nieuwe zorgverzekeringswet

Op verzoek van SP-Kamerlid Henk ven Gerven wordt vandaag nog gedebatteerd over de chaos rond de declaraties van huisartsen die het gevolg is van de nieuwe zorgverzekeringswet. In een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging geeft 82% van de huisartsen aan nog geld tegoed te hebben van verzekeraars over het jaar 2006. Bij 14% gaat het om bedragen boven de 25.000 euro. Een ruime meerderheid van de huisartsen klaagt over het onterecht afwijzen van declaraties.

Al bij de invoering van de zorgverzekeringswet in 2006 was er sprake van chaos bij het declareren door huisartsen. Ze kwamen er niet achter waar hun patiënt verzekerd was en kregen in dergelijke gevallen niets vergoed van de zorgverzekeraar. Sommige huisartsen zaten maanden zonder salaris en kwamen in financiële problemen. Er werd overgegaan tot het betalen van een voorschot om financiële problemen en faillissementen te voorkomen. Sommige zorgverzekeraars weigerden echter voorschotten te betalen. Eind juni beloofde de minister dat alle problemen binnen korte termijn zouden zijn opgelost. Met het betalen van voorschotten werd daarom gestopt. Het leek beter te gaan, hoewel de SP nog herhaaldelijk signalen kreeg van administratieve chaos, problemen en bureaucratie.

Vandaag zijn echter de resultaten naar buiten gekomen van een onderzoek dat de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft gehouden. Van de huisartsen geeft 82% aan nog geld tegoed te hebben van zorgverzekeraars over het jaar 2006. Bij 14% gaat het om bedragen boven de 25.000 euro, meer dan 10% van de omzet van een gemiddelde huisartsenpraktijk. Liefst 70% klaagt over het onterecht afwijzen van declaraties.

Bijna 30% van de huisartsen zag weer een toename van de tijd die gemoeid is met declaraties. Gemiddeld zijn huisartsen een half tot een heel uur per dag bezig met declaraties. SP-woordvoerder huisartsenzorg Henk van Gerven: “Dat kost dus drie tot zes consulten op een dag. Tijd die nu niet naar patiëntenzorg gaat, maar naar bureaucratie.”

“Toen ik dit hoorde vroeg ik mij af hoe de praktijk is als een burger maanden of een jaar lang zijn rekeningen niet betaalt. Waarschijnlijk zouden de incassobureaus in de rij staan. Maar waar moet de huisarts heen als de verzekeraar zich ontpopt als wanbetaler? Hij of zij is overgeleverd aan de verzekeraars en de bureaucratie.”

Van Gerven wil dat de minister de eerder gedane belofte inlost en zeer snel orde op zaken stelt.

* * * Update * * *

Tijdens het spoeddebat maande Van Gerven de minister de problemen vóór 1 juli op te lossen. Ook deed hij een voorstel om het betalingsverkeer voor huisartsen te vereenvoudigen. Zij dienen automatisch bericht te krijgen als een patiënt overstapt van de ene naar de andere zorgverzekeraar. Minister Klink zegde toe deze kwestie heel serieus te nemen. Op korte termijn gaan de huisartsen, de zorgverzekeraars en de zogenaamde ‘veegploeg’ (die de problemen moet oplossen) in gesprek om de problemen op te lossen.

Betrokken SP'ers