nieuws

Van der Hoeven moet snel reageren inzake Friese bodemdaling

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat minister Van der Hoeven de commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer op korte termijn informeert over de aanpak van bedrijven die de bodemdaling rondom Franeker veroorzaken. Gas- en zoutwinningsbedrijven hebben lak aan de vergunningvoorwaarden met betrekking tot bodemdaling waardoor de grond rondom het Friese plaatsje inmiddels 13 centimeter is gedaald.

Aanleiding voor het verzoek van Paulus Jansen is de brandbrief die het Wetterskip Fryslân (Waterschap Friesland) onlangs gestuurd heeft aan het 'staatstoezicht op de mijnen'. Het waterschap waarschuwt over een bodemdaling van 13 centimeter in het gebied rond Franeker. De bodemdaling blijkt nu al de maximaal toegestane daling uit het winningsplan te overschrijden en zal volgens de brandbrief de komende jaren nog verder kunnen toenemen. Inmiddels heeft de gemeenteraad van Franeker geëist dat de gas- en zoutwinning wordt stil gelegd.

Oorzaak van de bodemdaling is de gaswinning door Vermilion Oil & Gas Netherlands BV. De daling wordt nog versterkt door de effecten van de zoutwinning aan de rand van hetzelfde gebied door Frisia Zout BV.

Betrokken SP'ers