nieuws

Nieuwe onthullingen over aanloop oorlog Irak onderstrepen noodzaak onderzoek

“De nieuwe onthullingen in de media over de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak onderstrepen de noodzaak van een parlementair onderzoek.” Dat zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel in reactie op het programma Reporter dat zondagavond wordt uitgezonden. Essentiële gegevens zijn al naar buiten gebracht en Van Bommel heeft onderliggende documenten kunnen inzien.

In een eerste reactie herhaalde premier Balkenende opnieuw zijn argument, dat het om Saddam Hoessein ging die jarenlang vele Veiligheidsraadresoluties had genegeerd. Maar twee dingen zijn duidelijk geworden uit het nieuws van Reporter. Toen op 19 augustus 2002 minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken meldde dat een oorlog ´hypothetisch´ was, werd dezelfde dag op het ministerie vastgesteld dat er een oorlog zou komen. Voorts is in november 2002 door de Amerikanen om militaire hulp gevraagd bij de aanstaande oorlog. Daarvoor was een hele waslijst van Nederlandse krijgsmachtonderdelen opgesteld die de Amerikanen graag ingezet zouden zien. Zo ver is het nooit gekomen omdat de eerste regering van Balkenende viel en de PvdA de verkiezingen van januari 2003 won.

“Als er niets aan de hand was, laat dat dan blijken in een parlementair onderzoek,” aldus Van Bommel. “Als Balkenende niets te vrezen heeft, moet hij openheid van zaken geven.” De SP is deze week een grote publieksactie begonnen om steunbetuigingen te verzamelen voor een onafhankelijk onderzoek. In de eerste twee dagen zijn al enkele duizenden steunbetuigingen binnengekomen, terwijl de actie de komende week pas echt goed op gang zal komen. Later dit voorjaar zal in de Eerste Kamer een motie worden ingediend voor een parlementair onderzoek. Een soortgelijk pleidooi voor waarheidsvinding werd in de Tweede Kamer geblokkeerd door CDA, ChristenUnie en PvdA.