nieuws

Minister Van der Hoeven wil energieklanten met schuldregeling weer aansluiten

Minister Van der Hoeven (EZ) antwoordt vandaag op schriftelijke vragen van Paulus Jansen en Sadet Karabulut (SP), dat energiebedrijven klanten met betalingsproblemen niet mogen afsluiten als deze bereid zijn om een schuldenregeling te treffen. Klanten die inmiddels afgesloten zijn zouden weer aangesloten moeten worden.

Alleen al in Amsterdam gaat het om 1.300 huishoudens die zijn afgesloten vóór de nieuwe wettelijke regels met betrekking tot het afsluitbeleid van kracht zijn geworden. Energiebedrijven volgen tot nu toe de lijn dat deze klanten pas weer worden aangesloten als de volledige schuld afbetaald is.

Van der Hoeven stelt nu in haar antwoord letterlijk: “Ik ben van mening dat als iemand in overeenstemming met het energiebedrijf een oplossing heeft gevonden voor zijn betalingsachterstand, hij weer moet worden aangesloten. Het maakt daarbij niet uit of die oplossing is gevonden in een betalingsregeling met het energiebedrijf of een ander soort regeling zoals een minnelijke schuldregeling via de schuldhulpverlening of via de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen.” Tenslotte geeft de minister aan dat ze een dezer dagen de ministeriële regeling met betrekking tot het afsluitbeleid zal aanscherpen, zodat alle energiebedrijven zich aan deze beleidslijn gaan houden

De SP-kamerleden zijn tevreden met de snelle actie van Verhoeven. Sadet Karabulut: “Met deze maatregel kan voorkomen worden dat minima met problematische schulden nog verder in de problemen geraken en dagen en soms wekenlang zonder gas en licht komen te zitten. Paulus Jansen: “Energie is een basisbehoefte, dan moet je zeer terughoudend omgaan met afsluiten. De nieuwe regels zijn een stap in de goede richting. Wat ons betreft worden de afsluitregels nog verder verbeterd. Ze moeten het hele jaar gaan gelden, in plaats van alleen tijdens de winterperiode. En ook de waterleverantie moet onder dezelfde regels gaan vallen. Maar verder: niets dan lof!”

Betrokken SP'ers