nieuws

Kosten JSF rijzen nog verder de pan uit: stop er toch mee!

Een nieuw rapport over de ontwikkeling van de JSF van de Amerikaanse Rekenkamer bevestigt conclusies van eerdere rapporten: de kosten van het JSF-project blijven alsmaar stijgen. Omdat ook Nederland in het ontwikkelproject meedoet, vraagt SP-Kamerlid Krista van Velzen andermaal opheldering aan de regering.

Van Velzen: “De JSF is een soap met elke paar maanden een nieuwe aflevering, met steeds dezelfde ingrediënten: vertraging, oplopende kosten en een onwelwillend Pentagon dat niet naar de Rekenkamer luistert.” De SP bepleit al langer om te stoppen met de Nederlandse deelname in het megaproject, maar kabinet Balkenende IV blijft stug doorgaan. En dat terwijl de Amerikaanse Rekenkamer waarschuwt voor onzekerheden in de financiering. De ontwikkeling van het toestel maakt weliswaar vorderingen, maar veel trager dan voorzien. De Amerikaanse regering zal uiteindelijk minder toestellen aanschaffen, wat betekent dat de kosten per stuk hoger zullen worden.

In het nieuwste rapport van de Amerikaanse Rekenkamer staat de aanbeveling om de jaarlijkse productie te beperken tot 24 toestellen, totdat is bewezen tijdens oefenvluchten dat het toestel is uitontwikkeld en de minimale vliegkwaliteiten bezit. Volgens de oorspronkelijke planning moet in 2009 het eerste toestel aan de krijgsmacht worden overgedragen. Volgens Van Velzen kan de overlap van verschillende werkzaamheden de kwaliteit bedreigen en de kosten verder doen oplopen.

Het Pentagon is onlangs begonnen met een testprogramma van zeven jaar. Het Pentagon blijft bij zijn voornemen om in 2014 240 stuks per jaar af te leveren en wil van geen uitstel weten. De Rekenkamer merkt op dat het Amerikaanse ministerie van Defensie de aanbevelingen van de laatste twee jaar niet heeft opgevolgd. Van Velzen vindt dat de Nederlandse regering de ogen niet kan sluiten voor dit rapport. “Vooral de opmerking dat het Pentagon zich niets van eerdere aanbevelingen aantrekt is heel slecht voor het vertrouwen in een goede afloop. Nederland niet verder gaan op deze peperdure weg. Ik wil van de regering weten hoe zij tegen de aanbevelingen aankijkt en of ze nog langer vertrouwen stelt in dit koppige Pentagon.”