nieuws

Misbruik ‘onzichtbaar stemmen’ door hedge funds moet worden aangepakt

Door aandelen te lenen kunnen ‘hedge funds’ ongemerkt beslissingen doordrukken die ten koste gaan van een bedrijf. Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang vindt daarom dat het onzichtbare stemmen door dit soort speculatieve fondsen moet worden aangepakt.

Het stemmen door anonieme partijen op aandeelhoudersvergaderingen met geleende aandelen, ook wel ‘empty voting’ genoemd, kan worden misbruikt. Zo zou een overname van de aandelenbeurs van Londen door de Duitse beurs mogelijk zijn tegengehouden door hedge funds. Deze fondsen kijken alleen naar het eigen rendement op korte termijn, ongeacht de consequenties voor de gezondheid van de bedrijven waaraan zij willen verdienen. Omdat een aantal van deze hedge funds hun geld had ingezet op een koersdaling van de Londense beurs, was het voor hen voordelig om de overname tegen te houden. Het probleem is dat zulke investeerders dus tegen het belang van de onderneming in kunnen handelen, omdat ze met de geleende aandelen zelf geen koersrisico lopen. Bovendien hoeven ze geen open kaart te spelen, waardoor bedrijven en andere aandeelhouders voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan.

Irrgang wil dat het stemmen met geleende aandelen wordt verboden. Verder zal de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten onderzoeken in hoeverre er in Nederland van deze constructies gebruik wordt gemaakt. Doordat het gaat om onzichtbare stemmen is er volgens Irrgang veel te weinig kijk op de omvang van het misbruik.