‘Ja’ van Senaat voor Ammoniakwet verkeerd signaal

“Een verkeerd signaal” noemt SP-senator Tineke Slagter de door de Eerste Kamer aangenomen wijziging van de wet Ammoniak en Veehouderij. Met de SP stemden PvdA, GroenLinks en D66 tegen het voorstel. CDA, VVD, ChristenUnie en SGP hielpen het kabinet echter aan een meerderheid.

In het laatste debat met de bewindslieden Veerman (Landbouw) en Van Geel (Milieu) stelde Tineke Slagter dat de wetswijziging laat zien hoe de landbouwlobby werkt. De wijziging stelt de landbouw in staat in kwetsbare en waardevolle natuurgebieden meer uit te breiden en meer ammoniak uit te stoten dan voorheen mogelijk was. Op haar vraag aan milieustaatssecretaris Van Geel waarom de economie meer bescherming krijgt dan de ecologie, bleef hij het antwoord schuldig. Hij erkende dat zijn positie in de kabinetten-Balkenende “niet altijd gemakkelijk” was geweest en noemde het bericht dat Balkenende-4 (overigens zonder Van Geel) meer aandacht dan zijn voorgangers zal hebben voor duurzaamheid en natuurwaarden, “niet ongunstig”. Landbouw-minister Veerman (ook niet terugkerend in de regering) gaf toe dat met dit wetsvoorstel niets gedaan wordt aan reductie van de ammoniakuitstoot, terwijl die wel voor een deel de milieuproblematiek van ons land bepaalt. Maar volgens hem zijn boeren er de laatste jaren meer van doordrongen dat er wat moet gebeuren. De wetswijziging was volgens hem nodig om meer draagvlak in de sector te bewerkstelligen.

Slagter waardeerde de open reacties van beide bewindslieden maar ontkwam niet aan de conclusie dat het voorstel kool en geit probeert te sparen maar per saldo landbouw noch milieu dient. De stemmen van CDA en VVD, ChristenUnie en SGP zorgden ervoor dat het wetsvoorstel toch de eindstreep haalde.