nieuws

Irrgang voorzitter meerpartijeninitiatief Tweede Kamer tegen AIDS

De Tweede Kamer heeft sinds gisteren een meerpartijeninitiatief tegen AIDS. Doel van het initiatief is om zowel de betrokkenheid als de deskundigheid van het parlement bij de wereldwijde strijd tegen Hiv en AIDS te verhogen. SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang is gekozen tot voorzitter. Vice-voorzitter is initiatiefneemster Kathleen Ferrier van het CDA.

De informele groep van Tweede Kamerleden uit alle partijen wil op korte termijn gesprekken voeren met onder andere de Nederlandse AIDS ambassadeur Paul Bekkers en de UNAIDS directeur Peter Piot. Ook een hoorzitting over de bijdragen die Nederland kan leveren aan een van de grootste humanitaire crises uit de historie staat op het programma.

Het meerpartijeninitiatief is niet bedoeld om politieke verschillen te maskeren zoals bijvoorbeeld over het belang van condoomgebruik. Irrgang: "Maar deze georganiseerde groep parlementsleden, kan wel beter de strijd tegen Hiv en Aids hoog op de politieke agenda houden. Ook internationaal overigens, want ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Rusland bestaan vergelijkbare initiatieven."