nieuws

Van Dijk: commerciële huiswerkbegeleiding overbodig maken

Eén op de tien leerlingen in het middelbaar onderwijs maakt gebruik van commerciële huiswerkbegeleiding buiten schooltijd. De kosten bedragen gemiddeld 350 euro per maand. Voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk bewijst deze ontwikkeling dat het reguliere onderwijs faalt. “Het is niet fraai dat leerlingen goed onderwijs buiten school gaan zoeken.”

De groeiende vraag naar huiswerkbegeleiding, met veel structuur en intensieve begeleiding, is een gevolg van vernieuwingen als het studiehuis en het Nieuwe Leren. Het zorgt voor een tweedeling in het onderwijs tussen hen die wel en hen die niet voldoende geld hebben om de verslechtering van het onderwijs op te vangen.

Huiswerkbegeleiding dient een uitzondering te blijven, stelt Van Dijk. Door tekortschietend onderwijs dreigt het echter een vervanging te worden van de gewone school. “Huiswerkbegeleiding is een kostbare aangelegenheid die niet door iedereen betaald kan worden. De tweedeling tussen rijk en arm zal daardoor toenemen.”

“De politiek dient de groei van commerciële huiswerkbegeleiding af te remmen door het overbodig te maken met forse investeringen en meer ruimte voor gestructureerd onderwijs,” zegt Van Dijk. Hij heeft minister Van der Hoeven gevraagd om hiertoe aanbevelingen te doen.

Betrokken SP'ers