nieuws

Te veel burgerslachtoffers door NAVO in Afghanistan

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft opheldering gevraagd over de uitspraak van NAVO-woordvoerder Nugee dat de “grootste fout” die de NAVO in 2006 in Zuid-Afghanistan heeft gemaakt “het doden van onschuldige burgers” is. Nugee gaf toe dat er tientallen Afghaanse burgers zijn omgekomen bij gewelddadigheden waarbij NAVO-troepen betrokken waren.

Van Bommel heeft bij de regering precieze inlichtingen gevraagd over het aantal gedode burgers en of dat ook door toedoen van gewapende acties van Nederlandse militairen is gebeurd. “De Nederlandse regering meldt dat zij niet weet of in Uruzgan ook burgers zijn getroffen bij gevechtsacties. Maar de NAVO moet toch weten wat de schattingen zijn van bombardementen uit de lucht in andere provincies van Zuid-Afghanistan. Bij die bombardementen zijn ook Nederlandse vliegtuigen en helikopters betrokken,” aldus Van Bommel.

Afghaanse burgers protesteren in toenemende mate bij de Afghaanse regering in Kaboel tegen het grote aantal burgerdoden dat valt door toedoen van buitenlandse troepen. Dat is een groot probleem voor de kansen op het slagen van de hele missie. Hoe meer geweld er wordt gebruikt hoe minder kans op de steun van de burgerbevolking. Van Bommel: “Er zijn berichten dat de NAVO overweegt om de werkwijze te veranderen. Daarom wil ik van de regering weten of dat zo is en als dat zo is, waarom dat nu gebeurt en niet veel eerder.”

Betrokken SP'ers