nieuws

Studenten en scholieren mogen niet de dupe worden van Bijstandswet

SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Renske Leijten roepen de bewindslieden van Onderwijs en Sociale Zaken op om de Wet Werk en Bijstand te veranderen, zodat de uitkering van een alleenstaande ouder niet wordt verlaagd als zij een inwonend schoolgaand of studerend kind hebben.

Thuiswonende scholieren en studenten worden gedwongen hun tegemoetkoming in schoolkosten te gebruiken voor de kosten van het levensonderhoud. De bijstandsuitkering van alleenstaande ouders wordt namelijk verlaagd op het moment dat een kind achttien jaar wordt. “Een onrechtvaardig en onnodige situatie”, aldus Karabulut. “Deze thuiswonende jongeren worden gedwongen mee te betalen aan de kosten voor het levensonderhoud, terwijl de studiefinanciering bedoeld is als compensatie voor gemaakte studiekosten. Hiermee wordt een gat geslagen in het gezinsinkomen.”

Door deze situatie wordt een extra drempel opgeworpen om te gaan studeren. Leijten: “Het studeren wordt hiermee vrijwel onmogelijk gemaakt. Het zorgt ervoor dat kinderen uit arme gezinnen bij voorbaat op een achterstand gezet worden. Het is onjuist dat deze mensen zich in de schulden moeten steken voor hun studie door een onvolkomenheid in de wet.”