nieuws

Schrappen Vestigingswet mag niet leiden tot meer onveiligheid

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft de minister van Economische Zaken vandaag om opheldering gevraagd over de voorgenomen intrekking van de Vestigingswet 1954. Wanneer deze wet wordt ingetrokken kan iedereen bijvoorbeeld zomaar elektricien worden, ook wanneer je nog nooit een stopcontact uit elkaar hebt gehaald.

Vandaag begon de behandeling van de Intrekking Vestigingswet 1954 in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft van die mogelijkheid gebruik gemaakt om de minister van Economische Zaken om opheldering te vragen.

Hoewel de Vestigingswet 1954 al op veel sectoren niet meer van toepassing is, geldt deze wet nog steeds voor enkele belangrijke sectoren. Bijvoorbeeld voor installatiebedrijven (water, gas en elektriciteit), en levensmiddelenbedrijven. Kortom: de wet geldt voor bedrijven waar het van groot belang is voor het publiek dat ondernemers voldoende vakkennis hebben. Gesthuizen: “Op terreinen waar fouten kunnen leiden tot acuut levensgevaar of zelfs rampen moet een vorm van beroepsbescherming blijven bestaan. Niet iedereen moet zomaar een bedrijf kunnen starten als een gebrek aan kennis op het vakgebied letterlijk levensgevaarlijke consequenties kan hebben.”

Gesthuizen: “Als de wet wordt ingetrokken wordt het voor de consument ook moeilijker om te bepalen of een bedrijf wel vakkundig is. Het is belangrijk om de professionaliteit van ondernemers te waarborgen. Dit hoeft niet perse via de Vestigingswet, maar als die wordt geschrapt zouden er vervangende regels moeten komen om te voorkomen dat de consument straks aan de goden is overgeleverd.”