nieuws

Nederland importeert Antilliaanse belastingparadijzen

Op 1 juli zouden de Antilliaanse eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba – nu nog deel van de Nederlandse Antillen – een Nederlandse gemeente moeten worden. Daarmee importeert Nederland ook de speciale vrijhandelszones van deze eilanden, waar bedrijven nauwelijks belasting hoeven te betalen. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil hier opheldering over van verantwoordelijk minister Nicolaï en bepleit de invoering van Nederlandse belastingregels op de eilanden.

Vlag St.Eustatius

Op dit moment vinden onderhandelingen plaats over de nieuwe staatsrechtelijke verhoudingen in het Koninkrijk. Van Raak heeft Nicolaï gevraagd wat de gevolgen zijn als de belastingparadijzen straks op Nederlands grondgebied komen te liggen. Vrijdagavond vroeg hij in het tv-programma EenVandaag aandacht voor het oliebedrijf Valéro, dat een grote terminal heeft op St. Eustatius.

Van Raak: “Wij zijn erin geslaagd het contract te achterhalen dat Valéro met St. Eustatius heeft gesloten. Daaruit blijkt dat deze multinational geen importheffingen, onroerend goedbelasting, omzetbelasting of andere belastingen hoeft te betalen. Wel wordt 2 procent vennootschapsbelasting betaalt, maar dat is een schijntje. In Nederland betalen bedrijven 25,5 procent. Ook zijn afspraken gemaakt over belastingvrijdom voor mensen die bij Valéro werken en voor bedrijven waarmee zaken wordt gedaan. Valéro gebruikt ongeveer eenderde van het eiland, voor opslag en doorvoer van olie en gas en voor haar scheepvaartactiviteiten, maar hoeft daarvoor nauwelijks belasting te betalen. Dat is vooral zuur omdat St. Eustatius te maken heeft met een enorme schuldenlast en veel bewoners leven in armoede.”

De zogenoemde e-zones zijn in 2001 in het leven geroepen door de Nederlandse Antillen, een land dat mogelijk dit jaar ophoudt te bestaan. De zones zijn ingesteld tot 2026. Met Valéro is een contract gesloten tot 2015.

De belastingparadijzen op de Antilliaanse eilanden leggen volgens Van Raak een breder probleem bloot: “Kleine overheden, zoals die van St. Eustatius, staan niet sterk in onderhandelingen met multinationals als Valéro. Als deze eilanden Nederlandse gemeente worden, zouden hier ook de Nederlandse regels voor belasting moeten gelden.”