Krista van Velzen dierenbeschermer van het jaar

SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen is vandaag uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar. Van Velzen is volgens de vereniging Dierenbescherming "een gepassioneerd dierenliefhebster die pal staat voor de belangen en noden van dieren".

Van Velzen is sinds 2002 Kamerlid. Ze ondernam actie binnen en buiten de Kamer tegen dierproeven, de handel in exotische dieren, de pelsdierfokkerij en een verbod op de invoer van (zeehonden)bont. Ook streed zij tegen malafide hondenhandel en voor het behoud van het Honden- en Kattenbesluit. Daarin staat onder meer waaraan fokkers en asielhouders zich moeten houden in het belang van dieren. Ook ontwikkelde ze een uitgebreide visie om de biologische landbouw en dierhouderij te bevorderen.

Van Velzen verklaarde bij de prijsuitreiking dat zij samen met eerdere winnaars één front wil vormen in het belang van dieren. Eerder ging de prijs naar onder anderen PvdA'er Harm Evert Waalkens, oud-staatssecretaris Erica Terpstra, commissaris van de Koningin in Noord-Brabant Hanja Maij-Weggen en nieuwslezer Loretta Schrijver.