nieuws

Arbeidsinspectie moet optreden tegen onveilige situaties Poolse werknemers

Poolse werknemers worden door uitzendbureaus in ons land willens en wetens ingezet voor gevaarlijk werk zonder dat er is voldaan aan de wettelijk vereiste arbeidsomstandigheden. Dit bleek eerder deze week uit een Netwerk reportage over de veiligheid van Oost-Europese werknemers in Nederland. SP-Kamerlid Jan de Wit heeft de staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid Van Hoof gevraagd of hij de arbeidsinspectie in wil zetten. Deze moet controleren of de uitzendbureaus bij het uitzenden van personeel rekening houden met de wettelijke arbovoorschriften voor het aangeboden werk.

In het eerste deel van de Netwerk reportage neemt een journalist contact op met diverse uitzendbureaus. Hij doet zich voor als bouwbedrijf dat tien Poolse werknemers zoekt voor een klus op grote hoogte zonder veiligheidsmiddelen. Het blijkt dat vier van de dertien uitzendbureaus er geen problemen mee hebben om Poolse werknemers aan te bieden terwijl zij weten dat het gaat om gevaarlijk werk waarbij de arbowetgeving aan de laars wordt gelapt.

Jan de Wit heeft naar aanleiding van de uitzending van Netwerk schriftelijke vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid. De Oost-Europese werknemers worden misbruikt door werkgevers die willens en wetens de arbovoorschriften ontduiken. Uitzendbureaus springen hierop in door de Oost-Europese werknemers aan te bieden. "Over de ruggen van deze werknemers wordt geld verdiend, door werkgevers en dus ook door uitzendbureaus. Maar bij ongevallen geeft niemand thuis", aldus Jan de Wit. "Bij ongelukken kunnen de werknemers of nabestaanden vaak fluiten naar financiƫle ondersteuning. Doordat onveilig werk vaak naar onderaannemers wordt doorgeschoven houdt de opdrachtgever zijn handen schoon. Als een werknemer weigert het onveilige werk te doen, dan staan er tientallen anderen in de rij."

Gezien de ernst van de situatie wil De Wit dat de arbeidsinspectie niet alleen de werkgevers, maar ook de uitzendbureaus gaat controleren. "Een uitzendbureau moet alleen werknemers uitzenden naar bedrijven waar de veiligheid gewaarborgd is. Als de arbeidsomstandigheden niet in orde zijn, maar het uitzendbureau zendt toch mensen uit, dan moet de arbeidsinspectie kunnen optreden".