Van Velzen wil ondernemers naar Kamer halen voor stevig milieugesprek

SP-Kamerlid Krista van Velzen is blij verrast met het initiatief van een aantal grote ondernemers om te pleiten voor een verscherpt en verbeterd milieubeleid. Zij nodigt de topmannen van onder andere Schiphol en Shell uit om in een bijzondere vergadering van de Tweede Kamer hun ideeën toe te lichten.

Lang heerste ook in de industrie het idee dat milieubeleid overgelaten kon worden aan het spel tussen consument en bedrijfsleven. Waar vraag is naar milieuvriendelijker producten zal de markt het aanbod wel regelen, was de redenering. Klaarblijkelijk is een gedeelte van de ondernemers daar op aan het terugkomen. Zij pleiten nu toch voor strengere normen voor onder andere uitstoot van broeikasgassen. Van Velzen: “Goed dat zij nu zelf aangeven dat een sturende overheid van groot belang is.”

“Het is begrijpelijk dat ondernemers de overheid vragen om middelen voor onderzoek en ontwikkeling,” zegt Van Velzen. “Ik hoor echter ook graag voorstellen van hun kant om zelf meer te investeren. Neem Shell, dat tot nu toe in totaal ongeveer 1 miljard euro in duurzame energie investeerde, terwijl ze alleen al dit jaar 15 miljard in olie en gas wilden steken. Ik neem aan dat de ondernemers na deze indringende oproep ook de hand in eigen boezem steken. Willen we wat aan de huidige bedreiging van het leefmilieu en het klimaat doen, dan is het bijzonder goed als politiek en ondernemers elkaar opdrijven en de handen in een slaan. Ik nodig de ondernemers uit voor een stevig gesprek op het Binnenhof.”