SP: Schiphol moet meer voor omgeving doen

Schiphol kan en moet meer doen voor de mensen in de omgeving van de luchthaven. Dit stelt SP-Kamerlid Emile Roemer op basis van een nieuw rapport van het Ruimtelijk Planbureau. Hieruit blijkt dat de omwonenden van Schiphol te weinig inspraak en bescherming krijgen. De SP wil onder meer de inspraakmogelijkheden voor omwonenden verbeteren.

“Schiphol is duidelijk geen goede buur,” concludeert Roemer. “Er wordt uitgebreid discussies gediscussieerd over privatisering van de luchthaven, maar beter is het te zoeken naar maatregelen die zowel de economie als de omgeving dienen. Om te beginnen moeten luchthaven en overheid snel de inspraak verbeteren en de overlast terugdringen.”

In een vergelijkend onderzoek van het Ruimtelijk Planbureau tussen Schiphol en de grote luchthavens van Londen, Parijs en Frankfurt blijkt dat de maatregelen van Schiphol om de geluidsproductie terug te dringen achterblijven.

De SP heeft concrete voorstellen gedaan voor verbetering van de klachtenafhandeling bevordering van stille vliegtuigen en het inzetten van boeteopbrengsten voor de leefomgeving.

Ook pleit de SP er voor dat de luchthaven zich specialiseert in plaats van zich enkel te richten op een groeiend aantal vluchten.