nieuws

Rellen Nancy bewijzen noodzaak meldplicht voor hooligans

De ongeregeldheden die gisteren plaatsvonden in het Franse Nancy rond de UEFA Cup wedstrijd van Feyenoord in die stad maken weer eens duidelijk waarom stadionverboden vergezeld moeten gaan van een meldplicht. Daar pleit de SP al jaren voor, maar de vorige regeringen waren op dit punt niet vooruit te branden. Een fors deel van de relschoppers die zich gisteren misdroegen heeft in Nederland een stadionverbod. Die hooligans hadden gisteravond in hun woonplaats op het politiebureau gezeten als eerder werk was gemaakt van het SP-voorstel om die meldplicht in te voeren.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil dat snel wordt geregeld dat Nederlandse stadionverboden ook internationaal gaat gelden. Maar bovenal moet dus die meldplicht snel worden ingevoerd en opgelegd, zodat de stadionverboden beter kunnen worden gehandhaafd.

“De echte Feyenoord-fans zijn zwaar gedupeerd,” concludeert Irrgang. “Die schamen zich niet alleen voor de sportieve nederlaag, maar vooral voor die figuren die de naam van hun club besmeuren en hun elftal waarschijnlijk met een zware straf opzadelen. Ons uitgangspunt is dat niet de echte fans, maar de hufters gestraft moeten worden, maar juist voor die echte fans vrees ik het ergste.”