Proefdierheffing draagt bij aan onderzoek naar alternatieve onderzoeksmethodes

De nieuwe Tweede Kamer heeft deze week een voorstel van SP-Kamerlid Krista van Velzen aangenomen om een heffing in te stellen op het gebruik van proefdieren. De opbrengst van deze heffing kan dan gebruikt worden voor het onderzoek naar alternatieven voor proeven waarbij dieren gebruikt moeten worden.

Tijdens de begrotingsbehandeling van landbouwminister Veerman bleek duidelijk dat de macht van de dieronvriendelijke meerderheid in de Kamer gebroken is, concludeert Van Velzen. “Na vier zeer magere jaren staat dierwelzijnsbeleid eindelijk weer op de agenda.”

Het gebruik van proefdieren neemt naar verwachting het komende jaar toe door een nieuw Europees registratiesysteem voor stoffen (REACH). Onderzoek naar alternatieven voor dierproeven moet leiden tot een scherpe daling in het aantal onderzoeken waarbij proefdieren gebruikt worden. De budgetten voor het onderzoek naar alternatieven voor dierproeven zijn echter al jaren gelijk en veel te laag. Van Velzen: “Het is te gek dat het bedrijfsleven wel de lusten en niet de lasten hoeft te dragen van het gebruik van proefdieren. Dat zij nu moeten bijdragen in het onderzoek naar alternatieven lijkt mij niet meer dan logisch.”

Naast de heffing op proefdieren werden veel dierwelzijnsvoorstellen aangenomen, waaronder de certificering van de herkomst van eieren, het terugbrengen van koeien in de wei en het instellen van een landelijke dierenpolitie. Ook werd een verbod op verrijkte kooien voor kippen aangenomen. Verrijkte kooien zijn het alternatief voor de inmiddels verboden legbatterij, maar nauwelijks een verbetering voor het dierwelzijn.

Ook deed minister Veerman de toezegging aan Van Velzen om te gaan onderzoeken of producten gecertificeerd kunnen worden op dierwelzijns- en/of milieu-eisen. Van Velzen hoopt dat Nederland op die manier uiteindelijk zijn grenzen kan sluiten voor producten die niet aan onze standaarden voldoen.